Dat Nederland het vaak goed doet bij schaatswedstrijden weet je vast. Zondag zijn we weer in de prijzen gevallen. Zowel de mannen als de vrouwen werden in Heerenveen Europees kampioen op het onderdeel ploegenachtervolging.

Bij de ploegenachtervolging moeten drie schaatsers samen rondjes rijden. Het team dat de snelste tijd neerzet, wint. Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Antoinette de Jong zetten samen een tijd van 2 minuten 57 seconden en 98 honderdste seconde neer. Daarmee waren ze ruim een seconde sneller dan het Russische team, dat tweede werd.

De mannen

Bij de mannen reden Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker een tijd van 3 minuten, 40 seconden en 63 honderdste seconde. Voor de Russen leek het een pechdag te worden, want ook bij de mannen werden ze tweede.

Judith Leerdam

Judith Leerdam werd in haar uppie Europees kampioen op de 1.000 meter. Zaterdag kon ze de 500 meter niet rijden vanwege een blessure, maar zondag was ze weer in topvorm.

Judith Leerdam

Judith Leerdam

Diara Kasjanova

De schaatsster Daria Katsjanova werd tweede op dat onderdeel. En je raadt vast al uit welk land Diara komt... Precies, Rusland! Je kan dus best zeggen dat Nederland en Rusland zondag de belangrijkste landen van het kampioenschap waren.

Ook een prijs voor de Russen

Want later op de dag ging er toch nog een prijs naar de Russen. Pavel Koelizjnikov won de 1.000 meter bij de mannen. Hij reed die afstand in de snelste tijd die ooit op de schaatsbaan in Heerenveen werd gereden: 1 minuut, 7 seconden en 9 honderste seconde. De Nederlandse Thomas Krol werd tweede.

Pavel Koelizjnikov

Pavel Koelizjnikov