Heeft jouw klasgenoot een pen nodig en heb jij er een over? Dan leen je hem natuurlijk uit. Zo behulpzaam ben je wel, toch? Wetenschappers dachten lang dat alleen mensen en mensapen behulpzaam kunnen zijn. Maar nu blijkt dat ook papegaaien een soortgenoot helpen zonder dat ze hiervoor iets terugkrijgen.

Hoe de onderzoekers hierachter kwamen? Met een test. Die werkte zo: twee papegaaien werden naast elkaar in een hok geplaatst. Er zat een gat in de muur tussen hen, zodat ze dingen aan elkaar door konden geven.

Hulp nodig?

De vogels kregen metalen ringetjes die ze bij de onderzoeker inruilen voor een nootje. Als een papegaai zag dat zijn soortgenoot geen ringetje had om mee te ruilen, gaf hij er een aan hem via het gat in de muur. Aardig, hè?

Geen nootjes, geen ringetje

Uit het onderzoek bleek niet alleen dat de vogels elkaar helpen. De onderzoekers zagen ook dat de dieren precies wisten wanneer hun hulp nodig was. Want als de onderzoeker geen nootjes gaf in ruil voor ringetjes, werden er ook geen ringetjes doorgespeeld.

Superbijzonder, vinden de onderzoekers. Want er zijn maar weinig diersoorten die behulpzaam zijn én weten wanneer een ander die hulp kan gebruiken!

Zelf zien hoe de papegaaien elkaars rots in de branding zijn? Check dan dit filmpje:

Onderzoekers: papegaaien zijn superbehulpzaam
1
Onderzoekers: papegaaien zijn superbehulpzaam