Het was groot nieuws, woensdag: een vliegtuig uit Oekraïne was neergestort bij de Iraanse stad Teheran. Eerst zei Iran nog dat dit kwam door een technische fout in het vliegtuig zelf. Maar nu geeft het land toe dat ze het vliegtuig per ongeluk hebben neergeschoten.

De president van Iran biedt daarom zijn excuses aan. Het vliegtuig werd vlak nadat Iran twee Amerikaanse legerbases aanviel, uit de lucht gehaald. Die aanvallen op de bases waren een wraakactie, omdat de Amerikanen een belangrijke Iraanse legerleider hadden gedood.

Vijandig vliegtuig

Na die wraakactie hield Iran er rekening mee dat Amerika de tegenaanval zou inzetten. Dus toen het vliegtuig dicht bij een Iraanse legerbasis kwam, dacht iemand die het afweergeschut bediende waarschijnlijk dat het vliegtuig vijandig was. Dat zegt Iran. Alle 176 passagiers, onder wie Canadezen, Oekraïners, Iraniërs en Britten, overleden.

'Iran moet het goedmaken'

Meerdere westerse landen, waaronder Nederland, dachten al dat Iran het vliegtuig had neergeschoten. De regering van Canada zei vrijdag dan ook dat ze een uitgebreid onderzoek willen over de situatie. De president van Oekraïne voegt daaraan toe dat hij wil dat de verantwoordelijken worden gestraft en dat Iran het goed moet maken met zijn land.