In de middeleeuwen waren ze de schrik van de wereld: de Vikingen. Ze kwamen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken en bezetten landen met veel geweld. De Noorse Vikingen bevolkten Groenland. En precies hierover bestond lage tijd een grote vraag: waarom vertrokken ze rond het jaar 1400 ineens zo halsoverkop?

Op die vraag hebben wetenschappers nu een antwoord. Waarschijnlijk verlieten ze het gebied omdat ze zo'n beetje alle walrussen van Groenland hadden gedood. Ze gebruikten de tanden van deze dieren als handelswaar.

Maar ja, op een gegeven moment viel er dus minder te handelen en moesten de Noren ergens anders spullen vinden om te verruilen.

Tanden voor ijzer

De Vikingen gebruikten de tanden, die heel kostbaar waren, om ze ergens anders in te ruilen tegen ijzer en hout. Maar ze jaagden zoveel op de dieren, dat ze bijna uitstierven. Daardoor hadden de Vikingen niks meer om te ruilen en moesten ze vertrekken.

Goed bekijken

De onderzoekers kwamen hierachter door goed te kijken naar de kunstwerken die van de tanden werden gemaakt. Ze zagen dat de stukjes tand bijna allemaal afkomstig waren uit het stuk Groenland waar de Vikingen woonden. En dat de tanden bijna allemaal van mannetjes waren.

Kleinere dieren

Dit waren allemaal tanden van voor 1400. De kunstwerken van na die tijd waren gemaakt van tanden van kleinere dieren. Waarschijnlijk waren dat vrouwtjes- en babywalrussen. De wetenschappers denken dat de Vikingen voor hun tanden gingen omdat de mannetjes er simpelweg niet meer waren.

Toen ook de vrouwtjes en de baby's er bijna niet meer waren, vertrokken de Vikingen uit Groenland.