De baas van de Australische staat Victoria heeft vrijdag bijna een kwart miljoen mensen gevraagd om hun huizen te verlaten. Ze kregen hiervoor een noodmelding op hun telefoon. Victoria is een van de gebieden waar al weken flinke bosbranden woeden.

Ook in een andere Australische staat, New South Wales, zijn mensen opgeroepen een veilige plek te zoeken.

Beter weer

Australië heeft al maanden te maken met hevige branden. De hoge temperaturen helpen daar niet echt bij. Vaak is het zo'n 30 tot 40 graden in het land.

Wat betreft het weer zag het er de afgelopen dagen wel goed uit: op sommige plekken viel regen en de temperaturen waren iets gedaald. Toch duurt het waarschijnlijk nog weken voordat de bosbranden voorbij zijn.

Alle kanten op

Waarschijnlijk stijgt de temperatuur de komende dagen weer naar 40 graden. Bovendien komt de wind vanuit verschillende richtingen, waardoor het vuur alle kanten op gaat. De Australische premier kondigde daarom aan extra mensen in te zetten om de branden te bestrijden en mensen in veiligheid te brengen.

Ondanks deze acties gingen vrijdag zo'n duizend Australiërs de straat op. Ze protesteren tegen hun regering, omdat ze vinden dat die te weinig doet tegen het vuur.