Het kabinet wil dat er meer regels komen om het afsteken van vuurwerk in te perken. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus vrijdag gezegd. Hoe die regels er precies uitzien, is nog niet duidelijk. Maar het kan bijvoorbeeld over knalvuurwerk en vuurpijlen gaan.

Het kabinet wil vuurwerk dus niet helemaal verbieden. De nieuwe regels worden besproken, omdat vuurwerk elk jaar tot veel problemen leidt. Zo vielen er dit jaar 1.300 gewonden, van wie er 385 in het ziekenhuis belandden. Dit worden er elk jaar steeds meer. Ook worden hulpverleners met Oud en Nieuw vaak belaagd met vuurwerk.

‘Het kan zo niet langer’

"Ik vind het verschrikkelijk en schandalig hoe sommige mensen zich gedragen hebben tegenover hulpverleners”, zei premier Rutte vorige week, vlak na Oud en Nieuw. Volgens hem is één ding zeker: zo kan het niet langer.

Daarom is hij verschillende partijen, zoals burgemeesters en leiders van de politie in gesprek gegaan. Samen met hen bespreekt het kabinet welke nieuwe regels er moeten komen en hoe ze ingevoerd worden.