In de afgelopen week is er veel te doen geweest over Iran en de Verenigde Staten. De landen hebben een flinke ruzie en sommige mensen zeggen zelfs dat er een Derde Wereldoorlog komt. Maar is dat ook zo? NUjunior zette vijf vragen over de situatie op een rijtje.

Waarover gaat de ruzie?

De laatste jaren gaat de ruzie vooral over kernwapens. Dat zijn heel sterke wapens die veel schade kunnen aanrichten. De Amerikanen hebben zulke wapens, maar zij vinden dat Iran die niet mag hebben. Ze zijn namelijk bang dat Iran de wapens gebruikt voor aanslagen. Iran en de Verenigde Staten hebben daarom afspraken gemaakt over kernwapens, maar volgens de Amerikaanse president Donald Trump houdt Iran zich daar niet aan. Het is de vraag of dat echt zo is.

Is de ruzie nieuw?

Nee. Iran en de Verenigde Staten hadden zeventig jaar geleden al ruzie. Sindsdien zijn ze nooit meer echt vrienden geworden. Soms ging het een tijdje goed, maar kregen de landen na een tijdje toch weer ruzie. De afgelopen week is de situatie weer extra heftig geworden, omdat de Verenigde Staten een Iraanse generaal hebben gedood.

Waarom is de generaal gedood?

Generaal Qassem Soleimani had veel macht in Iran. De Amerikanen waren bang dat hij in de toekomst veel Amerikanen zou doden.

Waarom maken ze het niet gewoon goed?

In de afgelopen zeventig jaar zijn er veel erge dingen gebeurd tussen Iran en de Verenigde Staten. Daarbij zijn ook doden gevallen. Dat maken de landen niet zomaar goed, ook omdat ze heel verschillend over dingen denken. Zo vindt Iran het heel belangrijk dat iedereen volgens de regels van de islam leeft. De Verenigde Staten zijn het daar niet mee eens.

Komt er een Derde Wereldoorlog?

Experts denken van niet. Iran en de Verenigde Staten zijn zeker geen vrienden, maar het is de vraag of ze het tot een oorlog laten komen. De kans op een wereldoorlog is nog veel kleiner, omdat er dan allerlei andere landen moeten meedoen. Voorlopig lijken die daar geen zin in te hebben.