Julia (11) heeft de afgelopen weken heel veel gedanst en gezongen. Vanaf zondag speelt ze namelijk achttien keer in een musical die door heel Nederland wordt opgevoerd. Steeds in echte, grote theaters. Dat is best bijzonder, want aan dit stuk doen bijna alleen kinderen en jongeren mee.

De groep speelt de voorstelling Koning van Katoren, die is gebaseerd op het bekende boek van Jan Terlouw. Het land Katoren heeft al achttien jaar geen koning, tot Stach zegt dat hij wel de baas wil worden. Om de ware koning te worden, moet hij zeven enorm moeilijke opdrachten uitvoeren.

Een liedje voor een oplossing

Stach en zijn oude oom worden gespeeld door professionele acteurs, maar verder doen alleen kinderen en jongeren mee in het stuk. Julia zingt en danst vooral: "Elke keer als Stach een probleem oplost, komt er een liedje. Dan doe ik bijna altijd mee. Dat is zo leuk om te doen!"

Dubbele première

Omdat kinderen maar vierentwintig keer per jaar mogen optreden, zijn er voor de voorstelling twee groepen gemaakt. De ene avond speelt de ene, de andere de andere. Dit weekend hebben ze allebei première. Julia is zondag aan de beurt: "Ik ben een beetje zenuwachtig dat er iets verkeerd gaat, maar ik heb er ook veel zin in. Vooral in het buigen, omdat iedereen dan voor je klapt."

Eerste keer

"Daarna mag ik een supermooie jurk aan en naar het premièrefeest. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, want dit is de eerste keer dat ik in een echte musical speel. Ik vind het superleuk om mee te doen, dus ik hoop dat het niet de laatste is."

Vajèn 2.0

"Het liefst wil ik een soort Vajèn van den Bosch worden en op Broadway spelen, een superbekende theaterstraat in New York. Het lijkt me heel cool dat het publiek dan uren voor mij in de rij staat. De kans dat dat lukt, is natuurlijk klein, maar ik neem nu al heel veel musical- en zangles. En ik doe vaak audities. Zo word je steeds beter, dus wie weet…"