Het is bijna 2020. Misschien heb je nog geen idee wat jij de komende maanden gaat doen, maar sommige kinderen weten nu al dat het een bijzonder jaar wordt. Lorenzo bijvoorbeeld. Hij zit nu nog op een school voor speciaal onderwijs, maar na de zomervakantie gaat hij naar een gewone middelbare school.

Lorenzo: "Door een spierziekte kan ik niet lopen en zit ik op een speciale basisschool, waar meer kinderen een rolstoel hebben. Volgend jaar wil ik naar de havo, maar hier in de buurt is er heel weinig aanbod voor speciaal onderwijs op dat niveau. Daarom ga ik naar een gewone middelbare school."

Enige uit de klas

"Dat vind ik best spannend, want ik ben de enige uit mijn klas die daar naar de brugklas gaat. Het is dus echt een heel nieuw begin. Het scheelt wel dat er op die school nog een meisje in een rolstoel zit. Daardoor weet ik dat het kan."

Vrienden

"Ik heb nog geen idee hoe ze me op de middelbare school precies gaan helpen. Op de basisschool is er altijd wel een juf die iets voor me kan pakken of me kan helpen om mijn jas aan te trekken. Ik denk dat we daar met de middelbare ook goede afspraken over kunnen maken. Maar het lijkt me het allerfijnst als ik vrienden krijg die zulk soort dingen voor me doen."