Ken je NEMO in Amsterdam? In dat museum kun je niet alleen naar dingen kijken, maar mag je juist lekker veel zelf doen. Allerlei experimenten staan voor je klaar, zodat jij nog beter begrijpt hoe de wereld werkt. Marjolein weet dat precies, want ze is adjunct-directeur van NEMO.

Wat is dat eigenlijk, een adjunct-directeur?

"Bij NEMO hebben we een directie van drie mensen. De 'echte' directeur neemt beslissingen over allerlei algemene dingen, zoals het geld. Ik ben een van de twee adjunct-directeuren. Wij vervangen de directeur als hij er niet is, maar we hebben ook eigen taken. Zo zorg ik ervoor dat er altijd een leuk programma is in het museum."

Verzin je dan alle proefjes zelf?

"Ik bedenk alleen de grote lijnen. Daarna mogen andere mensen verzinnen hoe de tentoonstelling er precies uit gaat zien. Dat is veel te veel werk voor mij alleen!"

Heb je een speciale opleiding gedaan om adjunct-directeur te worden?

"Nee, ik heb biologie gestudeerd. Maar ik wist toen al wel dat ik bij NEMO wilde werken. Daarom heb ik allerlei extra vakken gekozen om goed te leren schrijven. Zo kon ik voor NEMO lespakketten gaan schrijven. Daarna ben ik langzaam doorgegroeid tot adjunct-directeur."

Wat is er zo leuk aan die baan?

"Een kind zei ooit: 'NEMO is een heel nieuwsgierige plek.' Dat klopt precies. Als je hier iets bedenkt, mag je net zolang proberen tot het echt werkt op de tentoonstelling. En ik kan allerlei leuks aan anderen leren. De afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld hard gewerkt aan Maakkunde. In die lessen leren kinderen problemen oplossen door zelf wetenschappelijke en technische experimenten te doen. Gewoon op hun eigen school!"

En wat vind je dan het minst leuk aan de baan?

"Er zitten te weinig uren in de dag. Ik zou nog meer mooie dingen willen doen. Misschien is dat wel een mooie taak voor kinderen: iets uitvinden zodat er meer tijd in een dag komt."

Heb je een tip voor kinderen die ook in een museum willen werken?

"Mijn vader heeft ooit gezegd: 'Doe wat je leuk vindt, dan kun je ergens echt goed in worden.' Dat betekent niet dat alles ineens goed gaat, maar als je iets echt wil en het lukt… dan geeft dat zo'n geweldig gevoel!"