Droom jij er weleens van om een hele dag alleen maar snoep te eten? Dat mag je vast niet, omdat het ongezond is. Tenzij… er binnenkort gezond snoep te koop is! Deze keer in feit of fabel: snoep wordt in de toekomst gezond.

Els van Diermen werkt bij de Rabobank als voedselexpert. Daar heeft ze meegewerkt aan de Smaaklessen, een project waarin kinderen alles leren over gezond eten. Zij zegt dat snoep niet gezond is, omdat er allerlei ongezonde stoffen aan worden toegevoegd: "Zoetstof is bijvoorbeeld niet zo goed voor je lijf. Stoffen die wel goed voor je zijn, zoals vezels, worden juist vaak uit dit eten gehaald."

Kleine stapjes

Martijn Noort doet aan de universiteit van Wageningen onderzoek naar de toekomst van snoep en koek. Volgens hem zijn veel stoffen in snoep inderdaad niet gezond. Veel mensen proberen beter snoep te maken, maar dat gaat in kleine stapjes: "Om snoep gezond te maken, is het belangrijk dat er minder suiker en calorieën in zit. Maar omdat we juist die zoete suiker zo lekker vinden, hebben we dan vaak wel weer zoetstof nodig…"

Gepofte rijst

Els ziet ook dat snoep maar langzaam gezonder wordt. Toch kun je volgens haar de komende jaren al 'beter' snoep vinden: "Snoepjes van echt fruit of chips van gepofte rijst worden een trend." Aan dat soort snoep worden minder slechte stoffen toegevoegd.

3D-printer

Ondertussen probeert Martijn om snacks écht gezond te maken. Met een 3D-printer wil hij eten maken dat precies past bij wat jij nodig hebt. Een beetje meer vitaminen als je weerstand laag is of extra vezels als je darmen wel wat hulp kunnen gebruiken.

Appel

Het gaat alleen nog erg lang duren voor gezond snoep kan worden geprint. Voorlopig snack je dus het gezondst met een appel.