Meisjes plassen altijd zittend, maar waarom doen jongens dat eigenlijk niet? Het plast toch veel makkelijker als je zit? Deze keer in feit of fabel: het is beter als jongens zittend plassen.

John Heesakkers en Bart Boodt zijn allebei uroloog. Dat betekent dat ze dokters zijn die alles weten van plas. Zij kunnen dus precies vertellen of je beter kunt staan of zitten.

Niet waar

Volgens John is het niet per se beter om zittend te plassen: "Er zijn er genoeg die beter plassen wanneer zij staan." Bart is het daarmee eens. Volgens de dokters is het vooral belangrijk dat je je ontspannen voelt tijdens het plassen. Dat kan staand zijn, maar ook zittend.

Strak

Het is zo belangrijk dat je ontspannen bent, omdat je dan je bekkenbodemspieren beter los kunt laten. Die lopen van je stuitje naar je kruis. Als je die spieren strak houdt, lukt het je niet om te plassen.

Ontspannen zitten

De meeste jongens kunnen hun bekkenbodemspieren laten ontspannen terwijl ze staan, maar bij andere lukt dat beter als ze zitten. Volgens Bart kunnen jongens daarom best eens proberen om zittend te plassen: "Sommige mannen kunnen hun bekkenbodemspieren echt beter ontspannen wanneer zij zitten."