Drink jij nog uit een flesje water dat een week onder in je tas heeft gelegen? Veel mensen vinden dat een vieze gedachte. Ze denken dat je ziek kunt worden van dat water. Deze keer in feit of fabel: een flesje water kun je maar een week bewaren.

Marcel Zwietering is professor aan de universiteit in Wageningen. Volgens hem kun je een flesje water best langer bewaren dan zeven dagen, zeker als je er nog niet eerder uit hebt gedronken. Er kunnen dan namelijk geen bacteriën in groeien.

Bacteriën

Als je wel uit het flesje drinkt, komen er wel speeksel en bacteriën uit je mond in het water terecht. De bacteriën kunnen groeien in het speeksel, waardoor je water muf gaat ruiken. Je kunt daarom het best elke dag nieuw water in de fles doen.

Gewoon drinken

Vergeet je een keer vers water mee te nemen? Volgens Marcel is dat niet heel erg. Zelfs als je water muf begint te ruiken, kun je het gewoon drinken. "Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond", zegt hij. En daar kun je prima tegen.

Geen afwasmiddel

Het is dus niet waar dat je een flesje water maximaal een week kunt bewaren, maar het gaat op den duur wel muf ruiken. Je kunt daarom het best elke dag nieuw water nemen en de fles minimaal één keer per week schoonmaken, zónder afwasmiddel. Volgens Marcel groeien bacteriën namelijk supergoed in afwasmiddel. Je flesje krijg je wel schoon door het om te spoelen met kokend water.