Als je gaat verhuizen, doe je dat meestal alleen met je eigen gezin. Maar bij Jelmer (11) en Marit (9) uit de provincie Groningen verhuist de hele straat! Alle huizen worden afgebroken en opnieuw opgebouwd, zodat ze veilig zijn voor aardbevingen.

In de provincie Groningen zit gas in de grond. Als je dat eruit haalt, kun je het bijvoorbeeld gebruiken om huizen te verwarmen. Dat is handig, maar in Groningen is er te veel gas uit de grond gehaald. Die verschuift daardoor soms ineens, waardoor je aardbevingen krijgt. De laatste jaren zijn die bevingen steeds zwaarder geworden.

Trillen

Marit weet precies hoe zo'n aardbeving voelt. "Ik stond op om naar de badkamer te gaan en ineens trilde alles om me heen. Toen was ik wel bang, want bij een zwaardere beving had het hele huis kunnen instorten."

Onveilige straat

Veel gebouwen in Groningen zijn namelijk niet gemaakt om een aardbeving aan te kunnen. Duizenden huizen kunnen instorten als de grond weer gaat trillen. Ook in de straat van Jelmer en Marit waren veel huizen niet veilig. Daarom is gekeken of ze steviger gemaakt konden worden. Maar dat zou heel ingewikkeld en duur worden...

Meebewegen

Uiteindelijk is daarom besloten om alle huizen opnieuw te bouwen: "Er komen speciale schokdempers onder de nieuwe huizen. Daardoor bewegen ze straks mee bij een aardbeving", vertelt Jelmer. "Dat maakt ze veilig."

Wisselwoning

Tot hun eigen huizen klaar zijn, wonen Jelmer, Marit en hun buren in wisselwoningen. Dat zijn tijdelijke huizen, die net buiten het dorp zijn gebouwd. Marit vindt de wisselwoning best fijn. "Het is alleen jammer dat mijn nieuwe bed hier niet past." Jelmer was liever in het oude huis gebleven: "Als ik straks naar de middelbare school ga, kan ik vanaf hier niet met een vriend samen fietsen."

Overal scheuren

Toch is hij wel blij dat er voor hen een nieuw huis wordt gebouwd. "In het vorige huis zaten overal scheuren. Naast de kast, in de garage, boven de deur. Dan denk je ook: dit kan zo niet verder." Waarschijnlijk kunnen de kinderen over anderhalf jaar in hun nieuwe huis gaan wonen, dat dan een stuk veiliger is.