Ga jij op vakantie naar Duitsland? Ha, sommige Nederlandse kinderen wonen er zelfs. Venya (11) verhuisde zo'n drie jaar geleden naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Dat moest vanwege het werk van zijn vader. Hoe het is om in Duitsland op school te zitten? Daar vertelt hij graag over!

"Eerst woonden we in Nederland, maar nu wonen we al bijna drie jaar in Berlijn", vertelt Venya. "Hier zit ik op een internationale school." Een internationale school is een school waarop veel les wordt gegeven in het Engels. "De meeste vakken worden in die taal gegeven, maar we krijgen ook les in het Duits. Daarom moest ik speciale lessen volgen om die talen te leren. Nu spreek ik ze vloeiend!"

Oei, een 1 voor je toets...

Volgens Venya zit er best een verschil tussen Nederlandse en Duitse scholen. De cijfers werken bijvoorbeeld anders. "Als je in Nederland een 1 krijgt voor een toets, heb je het heel slecht gedaan. En als je een 10 krijgt, heb je geen fouten gemaakt. Maar in Duitsland is dat andersom. Dus ik schrok wel, toen ik voor het eerst een 1 kreeg voor een toets!"

6 = 8

Venya zit in Duitsland trouwens in de zesde klas. Dat betekent niet dat hij in Nederland in groep 6 zou zitten. De zesde klas is namelijk vergelijkbaar met groep 8! Dat zit zo: in Nederland worden de kleuterklassen meegeteld. Dat zijn groep 1 en 2. Maar in Duitsland worden deze klassen niet meegeteld. Dus als je in Nederland in groep 3 zit, zit je in Duitsland in de eerste klas.

Doortellen

In Duitsland worden de leerjaren trouwens doorgeteld, vertelt Venya. "In Nederland ga je bijvoorbeeld na groep 8 naar de eerste klas. Maar in Duitsland tellen ze dus door. Ik zit nu in de zesde klas. En volgend jaar ga ik naar de zevende klas, in plaats van naar de eerste."

Natuur en geschiedenis

De Nederlandse scholen en de Duitse scholen verschillen dus best veel van elkaar. Maar er zit ook verschil in de culturen van de twee landen, zegt Venya. "Duitsers zijn onaardiger. Als je hier een vreemde gedag zegt, kijkt hij raar op. Maar ik vind het wel leuk om in Berlijn te wonen! Er is hier veel natuur, zoals het park Volkspark Friedrichshain. En Berlijn heeft veel geschiedenis, daar hou ik van. Soms lees ik wat over een belangrijk gebouw uit de geschiedenis en dan ga ik ernaartoe. Als ik daar dan ben, denk ik: wauw, hier weet ik echt wat van!"