Duitsland ligt pal naast Nederland, maar heb jij enig idee waarom je beter niet kunt zeggen dat de vlag een gele streep heeft? Niet? Lees dan snel verder. Met deze weetjes wordt jouw vakantie bij de oosterburen namelijk nog leuker!

120, 130, 210?

Duitsland is meer dan 8,5 keer zo groot als Nederland. Als je het hele land in één vakantie wil zien, moet je dus een beetje tempo maken. Gelukkig kan dat goed in Duitsland, want op veel snelwegen mag je zo hard rijden als je zelf wil.

Wat ssssstaat daar?

In het Duits spot je af en toe een letter die je in Nederland niet tegenkomt. De ß noem je de ringel-s. Je spreekt 'm uit als een s. In websitenamen wordt-ie vervangen door 'ss', omdat daar het teken niet te typen is.

Daar word je koekoek van

In de Duitse stad Triberg staat de grootste koekoeksklok ter wereld. Je kunt 'm vanbuiten en vanbinnen bekijken. Het ding is namelijk zo groot als een huis.

Bijzondere timing

Een van de grootste Duitse feesten is het Oktoberfest. Dat vieren de Duitsers natuurlijk in… september.

In tweeën

Duitsland is niet altijd één land geweest. Na de Tweede Wereldoorlog werd het verdeeld in Oost-Duitsland en West-Duitsland. Ook de hoofdstad Berlijn werd opgesplitst. Tussen de twee stukken van de stad kwam een grote muur te staan. Pas in 1989 mochten de bewoners weer zomaar van het ene deel naar het andere reizen.

Gele poep?

Zeg in Duitsland maar niet dat de Duitse vlag een gele streep heeft. De Duitsers noemen die kleur liever 'goud', omdat geel ze doet denken aan mosterd of… poep? Juist.

Deze zomervakantie staat er op NUjunior.nl elke week een land centraal. Hier lees je nog meer over Duitsland!