In Siberië (Rusland) is een duizenden jaren oude puppy gevonden. De vondst brengt wetenschappers aan het twijfelen. Want is het nou een hond of toch een wolf? Tot nu toe vonden de onderzoekers nog geen antwoord op die vraag.

Als de puppy een hond blijkt te zijn, is het de oudste hond die ooit is gevonden. Hij werd gevonden in de Russische regio Siberië. Daar is het flink koud. Zo koud dat de aarde bevriest, dat wordt permafrost genoemd. Een soort natuurlijke diepvries dus.

De puppy werd gevonden in die permafrost. Door de kou is hij heel goed bewaard gebleven. Het dier heeft een groot deel van zijn vacht nog en zijn neusje, zijn vlijmscherpe tandjes en zelfs zijn wimpers zijn nog te zien.

Twee maanden

De onderzoekers twijfelen nog steeds of de puppy een wolf of een hond is, maar een aantal dingen weten ze al wel. Het diertje was twee maanden oud toen hij doodging en het is een mannetje. Wetenschappers zijn erg blij met de bijzondere vondst, ze vinden niet elke dag een puppy van 18.000 jaar oud!

Vriend

De mensen die de puppy onderzoeken, noemen hem Dogor. Deze naam betekent 'vriend' in het Jakoets, de taal die mensen spreken in het gebied waar de puppy leefde.

Is het een hond of een wolf? Dat vragen onderzoekers zich af. (Bron: Twitter)

Is het een hond of een wolf? Dat vragen onderzoekers zich af. (Bron: Twitter)

Familie

Maar is Dogor nou een wolf of een hond? Wetenschappers weten het nog niet. En het is niet zo gek dat de onderzoekers twijfelen: de hond en de wolf zijn namelijk familie van elkaar. Toch zien wetenschappers meestal snel het verschil tussen een wolf en een hond. Sommige onderzoekers denken dat het dier ook een 'protohond' kan zijn. Dat is een diersoort waaruit de hond én de wolf zijn ontstaan.

Huisdier

In de streek waar Dogor werd gevonden, kwamen ongeveer 35.000 jaar geleden mensen wonen. Mensen begonnen rond die tijd met het trainen van wolven. Ze kregen een band met wolven, waardoor de dieren mensen vertrouwden en minder gevaarlijk werden. Het zou dus kunnen dat Dogor een huisdier was van een oermens. Of toch een wilde wolf of iets ertussenin…? Wetenschappers willen dolgraag een antwoord op deze vraag. Ze gaan daarom verder met het onderzoeken van de oeroude puppy.