Heb jij weleens een bever gezien? Die kans wordt steeds groter, want het aantal bevers in Nederland is flink gestegen. Ze wonen nu in alle provincies, behalve Noord-Holland.

Het is bijzonder dat het zo goed gaat met de bever, want de soort kwam meer dan honderd jaar niet voor in Nederland. In 1988 zijn er daarom een paar losgelaten in de natuur.

Snelle groei

Eerst kwamen er maar weinig nieuwe bevers bij, maar nu gaat het hard. Volgens de organisaties Nature Today en de Zoogdierenvereniging wonen er inmiddels ongeveer 3.500 bevers in Nederland.

Goed voor de natuur

Deze organisaties vinden het goed nieuws dat er bevers bij komen. De dieren zorgen er namelijk voor dat er veel verschillende planten en dieren in één gebied kunnen wonen.

Schade

Toch is niet iedereen blij met de dieren. Ze maken namelijk ook vaak dingen kapot, zoals dijken. In Limburg hadden ze zelfs zoveel schade aangericht, dat een aantal dieren is afgeschoten. Volgens de Zoogdierenvereniging is dat een uitzondering. Meestal lukt het om ervoor te zorgen dat mensen en bevers geen last van elkaar hebben.