Duitse wetenschappers hebben een fossiel gevonden. Fossielen zijn overblijfselen van planten of dieren. Uit onderzoek blijkt dat het een voorganger van de aap moet zijn geweest. Een bijzondere voorganger, want deze soort kon al op zijn achterpoten lopen.

Een fossiel is een afdruk in een stuk steen of grond. Niet alle dieren en planten die doodgaan, veranderen in fossielen. Veel planten en dieren worden opgegeten door andere dieren of rotten weg. Fossielen ontstaan alleen onder speciale omstandigheden. Dit gebeurt bij bepaalde temperaturen of als de afdruk bijvoorbeeld goed is afgedekt. Dit fossiel is gevonden in Duitsland.

Danuvius guggenmosi

De voorganger van de aap heet de Danuvius guggenmosi en leefde zo'n 11,6 miljoen jaar geleden. Dat is heel ver terug in de tijd. Mensen bestonden toen nog niet. De onderzoekers hebben afdrukken van zijn botten gevonden. Hierdoor konden ze zien hoe de voorganger bewoog.

Grote teen

Uit het onderzoek blijkt dat hij niet alleen aan takken kon slingeren. Hij kon rechtop op zijn achterpoten lopen. En de manier waarop zijn grote teen stond, laat zien dat hij zijn hele voetzool gebruikte om te lopen.

Niet alleen mensen

Volgens expert Fred Spoor is dit een belangrijke vondst: "We weten al best veel van de geschiedenis van de mens, maar minder van de apen. De ontdekking laat zien dat mensen niet de enige zijn die op twee benen kunnen staan. Heel lang geleden was er al een apensoort die kon lopen."