De Europese opsporingsdiensten namen het afgelopen jaar ten minste 12 miljoen euro aan glasalen in beslag. Glaswatte?! Glasalen. Dat zijn piepkleine visjes die waanzinnig veel geld waard zijn.

Glasalen worden bedreigd. Het is daarom verboden de glibberige diertjes te vangen en te verkopen. De politie arresteerde in verschillende Europese landen zo'n 154 smokkelaars. De grote politieactie had één doel: de handel in bedreigde diersoorten in Europa bestrijden. En dat is gelukt, in ieder geval met de visjes.

Controle

Agenten controleerden onder andere bagage en vracht op havens en luchthavens. De glasalen die zijn gevonden worden weer teruggezet in de rivier.

Lekkernij

Glasalen vangen mag dan wel verboden zijn, het wordt toch veel gedaan. In veel landen worden de diertjes gezien als een delicatesse (een lekkernij). Hoe zeldzamer de visjes worden, hoe liever mensen ze willen proeven.

Smokkel

De illegaal gevangen glasalen worden vaak naar Azië gesmokkeld. Daar worden de vissen vetgemest totdat ze groot zijn. Vervolgens worden de dieren weer doorverkocht. Meestal belanden ze uiteindelijk in de Verenigde Staten en Canada. Daar betalen mensen veel geld voor de dure glasalen.