Vampiervleermuizen die samen gevangen hebben gezeten, blijven na hun vrijlating vaak vrienden. Dat zeggen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers hielden de vleermuizen 22 maanden gevangen in kooien. In die tijd bouwden de dieren een band op: ze maakten elkaar schoon en deelden hun eten. Toen de vleermuizen werden vrijgelaten, zagen de onderzoekers dat de vleermuizen uit dezelfde kooi elkaar bleven opzoeken. Lief hè?

Uit elkaar

Niet alle vleermuizen gingen op zoek naar hun kooigenoten. De onderzoekers denken dat dit komt doordat vleermuizen niet met iedereen even graag vrienden blijven. Volgens hen weten de dieren precies wie ze aardig vinden en wie minder. Net als mensen, eigenlijk!

Techniek

Om de vleermuizen na hun vrijlating te blijven volgen, was nieuwe techniek nodig. De onderzoekers maakten een superkleine sensor. Daarmee kon worden gemeten hoe dicht de vleermuizen bij elkaar bleven. En de sensoren hoeven niet in de kast nu het onderzoek is afgelopen. In de toekomst kunnen ze worden gebruikt om te onderzoeken of de dieren samen jagen. Handig!