Russische onderzoekers wilden meer weten over het reisgedrag van de arend, dat is een grote roofvogel met brede vleugels. Daarom bonden de onderzoekers een zendertje om zijn poot.

De zender zou vier keer per dag een bericht sturen om de plek van de vogel door te geven aan de onderzoekers in Rusland. Maar in Kazachstan, een buurland van Rusland, kon geen verbinding worden gemaakt. De sms'jes werden niet verstuurd.

Weer verbinding

De arend vloog verder naar Iran in het Midden-Oosten. Daar maakte het zendertje weer verbinding: honderden sms'jes die nog op versturing wachtten, werden toen in één keer verzonden. Maar een sms vanuit Iran naar Rusland sturen is heel duur. Al dat ge-sms vanuit Iran zorgde dus voor een torenhoge telefoonrekening. Het geld dat voor het onderzoek bestemd was, zou er helemaal aan opgaan.

Prepaidkaart

De onderzoekers startten een actie om geld in te zamelen om de prepaidkaart van de arend op te waarderen. Met resultaat: er werden honderden euro's op de simkaart bijgeschreven. En ook de provider werkte mee: na alle aandacht voor de telefoonkosten van de arend werd de rekening verscheurd.

Saoedi-Arabië

De onderzoekers haalden opgelucht adem toen de arend doorvloog naar Saoedi-Arabië (Midden-Oosten). "Daar is het goedkoper", verzuchtten ze.